Proiectul „Antreprenor de Viitor“, în valoare de 20,2 milioane de lei, se desfășoara în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 și este cofinanțat din Fondul Social European și de către parteneriatul româno-austriac.
Prin formare antreprenorială, transfer de know-how și sesiuni de consultanță susținute de experți internaționali, proiectul deschide grupului țintă din regiunea Vest perspectiva să își valorifice spiritul de inițiativă pentru a întemeia o afacere cu ajutor de stat. Ajutorul de stat este între 31.500 și 40.000 Euro pentru fiecare întreprindere nou înființată. Întreprinderile vor fi cu profil non-agricol și trebuie înființate în zona urbană. Nu numai antreprenorii se vor bucura de avantajele propriei afaceri: proiectul prevede ca întreprinderile să creeze noi locuri de muncă pentru 180 de persoane, salariile acestora urmând să fie achitate tot din ajutorul de stat.
Proiectul are o durată de trei ani, urmând să se încheie în ianuarie 2021. În primul an de implementare, 350 persoane din grupul țintă vor lua parte la un curs de formare a compețentelor antreprenoriale în cadrul căruia vor fi instruite să elaboreze un plan de afaceri, să înființeze și să o conducă o întreprindere. Absolvenții cursului vor primi diploma „Permis de conducere a întreprinderii” și dreptul de a participa la concursul planurilor de afaceri. Participanții cu cele mai bune 100 de planuri de afaceri vor continua proiectul și vor efectua stagii de practică în companii de succes din regiune, pentru a înțelege cum funcționează o întreprindere în mediul real de afaceri.
În a doua etapă a proiectului, care durează 18 luni, cei rămași în cursă vor înființa întreprinderile și, beneficiind de asistența experților proiectului, vor întocmi documentația pentru obținerea ajutorului de stat. Echipa proiectului va fi alături de noile întreprinderi, ajutându-le să pună în aplicare planul de afaceri, să cheltuiasca corespunzător banii din ajutorul de stat și să treacă cu bine greutățile inerente ale fazei de început, până se vor pune pe picioare și pot funcționa de la sine.
În ultima etapă, care va dura 6 luni, experții proiectului vor supraveghea cu atenție tinerile întreprinderi, le vor acorda consultanță ajutându-le să se consolideze, să se dezvolte și să devina mai puternice.
La proiect se pot înscrie cel puțin 500 de persoane cu domiciliul în regiunea Vest, cu vârste între 24-65 ani împliniți. Cel puțin 460 din cei înscrisi trebuie să fie șomeri sau persoane inactive, cel mult 40 pot fi angajați sau persoane care desfăsoara activități independente. Cel puțin 50% din fiecare categorie de participanți trebuie să fie femei.
În viitorul apropiat, și cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, proiectul „Antreprenor de Viitor“ va fi implementat în municipiu
Vom reveni cu detalii.