La poalele dealului Cetății se întinde Parcul Orașului, sau Parcul Cetății. Din inițiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost aduși din Parcul Dendrologic Simeria, o mare diversitate de arbori care au fost plantați și îngrijiți de doi grădinari profesioniști. La intrarea dinspre oraș a parcului se află în partea dreaptă, casa lui Dr. Petru Groza („casa fără acoperiș” cum îi spun locuitorii vârstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. În stânga intrării se găsește statuia pedestră a lui Decebal. În centrul parcului rezistă de decenii chioșcul orchestrei sau Filigoria, loc de întâlnire și popas pentru turiști și pentru devenii romantici. Spre filigorie își îndreaptă privirea statuia tăcută a lui Mihai Eminescu. Tot în parc se mai găsește un loc de joaca pentru copii, o fântână arteziană pietonală, locuri de petrecere a timpului liber (pergolă de şah, pergola locului de joacă) şi un grup sanitar.

Din parc se poate urca direct pe Cetate, pe treptele betonate până la tunel, apoi pe potecile special amenajate.

În nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetăţii, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Iniţial castelul a fost conceput în stilul Renaşterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum şi cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat şi elemente de artă barocă. În prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăposteşte Muzeul Judeţean Deva (secţiile de istorie si Stiinţe naturale).

La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generaţiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang), ş.a.

Pe străzile adiacente parcului se pot vedea clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean.

sursa: www.devaturism.ro