Cele 3 scheme de ajutoare din fondurile Uniunii Europene au o valoare totală de 500 de milioane de euro. Prin interemediul acestor finanțări, firmele românești eligibile vor putea obține granturi de până la 500.000 EUR, pentru investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică.
Condițiile principale care trebuie îndeplinite de către solicitanți, pentru a fi considerați eligibili:
- activitatea pentru care se solicită finanțare trebuie să fie aferentă unui cod CAEN autorizat la data depunerii cererii de finanţare pe întreprindere, nu pe locație de implementare;
- să fie înființați până la data de 31 decembrie 2020;
- să nu fie considerați IMM-uri în dificultate la 31 decembrie 2021;
- să înregistreze profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în exerciţiul financiar 2021.
Sunt eligibile pentru finanțare următoarele tipuri de activități:
- modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/ eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică, necesare activităţii de producţie, precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie existente
Calendarul înscrierilor:
- 11 octombrie 2022: Lansarea apelului de proiecte – înscrierea propriu-zisă la schema de ajutor de stat pentru eficiență energetică și anvelopare clădiri, utilități, instalații pentru clădiri industriale. Perioada apelurilor: 11 octombrie , ora 10.00 – 26 octombrie, ora 17.00.
- 13 octombrie 2022: lansare apel de proiecte pentru ajutoarele de minimis pentru investiții în echipamente de cogenerare și pentru reducere a consumului de energie. Perioada apelurilor: 13 octombrie, ora 10.00 – 27 octombrie, ora 17.00.
- 18 octombrie 2022: lasare apel de proiecte pentru ajutoarele de stat pentru investiții în producerea de energie verde în vederea consumului propriu al firmelor. Perioada apelurilor: 18 octombrie, ora 10.00 – 1 noiembrie, ora 17.00.
- Etapa de preînscriere va începe din 6 octombrie 2022. Această perioadă este destinată pentru creea unui cont de utilizator și familiarizarea cu paltforma informatică de granturi IMM Recover.
Documentații utile pentru aceesarea de granturi pentru eficiență energetică destinate IMM-urilor:
OUG 112/2022 – privind schemele de eficiență energetică POIM, în forma consolidată
Portalul de granturi IMM Recover, unde se depun proiectele
Portalul MySMIS2014, pentru implementarea proiectelor
Aceste scheme includ ca eligibile aproape toate codurile CAEN, cu excepția celor interzise prin Regulamentul european 651/2014 (excluse sunt de exemplu domenii ca agricultura și piscicultura, pentru că acestea sunt finanțate separat, din Politica Agricolă Comună).
Surse: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; startupcafe
Compartimentul investitori, relații externe