Primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, a participat la o întâlnire cu reprezentanții companiilor locale, subliniind angajamentul autorității publice de a sprijini mediul de afaceri din Deva. În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme esențiale pentru dezvoltarea economică a orașului, inclusiv înființarea Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri, atragerea de investitori și necesitatea unei strategii clare de dezvoltare economică.
În după-amiaza zilei de vineri, 22 decembrie 2024, domnul Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva, a participat la o întâlnire organizată de către reprezentanți ai companiilor din Deva. Și cu acest prilej, domnia sa a subliniat angajamentul autorității publice locale de a sprijini mediul de afaceri și a spori deschiderea continuă la dialog, pentru identificarea de obiective și soluții comune care să contribuie activ la dezvoltarea durabilă a municipiului. La întâlnire au mai participat doamna Georgeta Tomuța, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara și domnul Cristian Neamțu, reprezentantul Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNPIMMR). Cei doi au oferit informații punctuale privind domeniul ocupării forței de muncă și cel al mediului patronal, adresând probleme specifice și soluții posibile. În sală au fost prezenți și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Deva.
Principalele teme de discuție au vizat înființarea Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din municipiul Deva, stabilirea direcțiilor de dezvoltare și promovare ale economiei locale, alături de îmbunătățirea dialogului și colaborării pe plan local a tuturor factorilor implicați. De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a pus un accent deosebit pe activitatea de atragere de investitori, o inițiativă analizată în profunzime, incluzându-se aici toate etapele și provocările unui astfel de demers. Totodată, edilul a subliniat necesitatea elaborării unei strategii clare de dezvoltare economică, un document programatic care să fie rezultatul discuțiilor și întâlnirilor aplicate desfășurate în comisiile Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din municipiul Deva (CCOAD).
CCOAD și alte structuri consultative – Parteneriat pentru dezvoltarea sustenabilă a municipiului Deva
Consiliul consultativ va funcționa ca un canal de comunicare între autoritățile locale și partenerii economici locali, fiind esențial în promovarea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării. Cu rolul de a oferi recomandări consultative Primarului Municipiului Deva, CCOAD va contribui la elaborarea și implementarea unor strategii economice care să sprijine atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă. În plus, consiliul va fi responsabil pentru identificarea și soluționarea problemelor economice cu care se confruntă municipiul, propunând soluții viabile și măsuri concrete pentru dezvoltarea acestuia. Printre proiectele sprijinite de CCOAD se numără atât inițiativele de atragere de investitori, cât și dezvoltarea infrastructurii economice și organizarea de evenimente economice care vor contribui la promovarea municipiului Deva ca destinație atractivă pentru afaceri.
Consiliul va mai oferi și asistență tehnică și va facilita derularea de proiecte care vizează îmbunătățirea mediului de afaceri local. În acest sens, CCOAD va avea un rol activ în organizarea și monitorizarea implementării măsurilor pe plan economic recomandate de către autoritățile locale. Structura amintită va susține evenimente economice locale, contribuind la întărirea relațiilor dintre mediul de afaceri și administrația publică. Pe lângă Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Municipiul Deva, vor exista și alte consilii consultative, inclusiv pentru femeile antreprenor, pentru reprezentanții din domeniul turismului, pentru tineri și pentru asociațiile de proprietari. Aceste foruri participative vor contribui la dezvoltarea diverselor sectoare ale comunității și vor sprijini dialogul permanent.
Organizarea unitară a tuturor consiliilor consultative va fi realizată sub forma unui ONG dedicat structurilor consultative din municipiul Deva. Acest ONG va asigura coordonarea și colaborarea între consiliile existente, facilitând un cadru organizat și eficient pentru implementarea și promovarea inițiativelor economice, sociale și culturale în municipiul Deva.
Strâns legat de aspectul asociativ s-a mai subliniat la întâlnire, atât de către reprezentanții municipalității, cât și de către cei ai companiilor din municipiul Deva, necesitatea dezvoltării eficiente a sistemului de învățământ dual, adaptat cerințelor specifice profilului economic al municipiului nostru. Acest model educațional ar facilita astfel găsirea mai rapidă și eficientă a forței de muncă necesare. Primarul municipiului Deva, domnul Lucian Ioan Rus a declarat: „Cred cu tărie că orice antreprenor care va veni în Deva pentru a-și deschide o afacere își dorește să aibă acces la pepiniera zilei de mâine. Își dorește să poată alege dintre tinerii pregătiți pe care îi poate apoi integra și forma în acord cu specificul activității desfășurate, astfel încât să își poată dezvolta investiția pe termen mediu și lung, având siguranța că va putea recruta oameni bine pregătiți. De aceea, pregătirea forței de muncă va fi prioritatea noastră în viitor.”.
Strategii integrate pentru promovare și dezvoltare turistică în Deva
Tot în cadrul întâlnirii de vineri, a fost prezentat și programul de târguri, expoziții și misiuni economice pentru anul 2025, așa cum este această planificare propusă de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Primăria Municipiului Deva își propune să participe în calitate de expozant la unele din manifestări, motiv pentru care antreprenorii prezenți și-au expus nevoile punctuale privind promovarea unitară a potențialului turistic și economic al zonei. Totodată, primarul Lucian Ioan Rus a subliniat intenția municipalității de a stabili un calendar propriu de întâlniri pentru anul 2025, în cadrul căruia vor fi invitați la Deva reprezentanți ai Camerelor de Comerț și Industrie Bilaterale cu sediul în România, precum și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în țara noastră. Aceste inițiative au ca scop promovarea potențialului investițional local și creșterea vizibilității municipiului Deva atât pe plan național, cât și internațional.
Un alt subiect de interes major discutat vineri, atât pentru reprezentanții din domeniul HoReCa, cât și pentru întreaga comunitate locală, este perspectiva înființării Organizației de Management al Destinației (OMD) Deva.
Sprijin administrativ, dialog și colaborare
Cu ocazia întâlnirii, a fost prezentat în detaliu rolul Compartimentului investitori, relații externe în sprijinirea mediului de afaceri local și în atragerea de noi investitori. Structura face parte din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului Municipiului Deva, iar unul dintre principalele servicii oferite de acest compartiment este promovarea potențialului investițional al municipiului Deva, prin furnizarea de informații esențiale pentru investitori. Acestea includ detalii referitoare la cadrul legislativ actual, climatul investițional din municipiu, sectoarele economice de interes și oportunitățile de afaceri disponibile. De asemenea, compartimentul oferă informații despre locațiile disponibile pentru investiții, avantajele fiecărei zone, precum și sectorul de activitate care ar putea beneficia de aceste locații.
Totodată, structura din cadrul Primăriei Municipiului Deva este și o interfață între investitori și autoritățile municipale, propunându-și să faciliteze comunicarea între părțile implicate și să asigure un proces investițional care să se desfășoare fără dificultăți. Un rol esențial în acest sens îl va avea medierea administrativă. Compartimentul investitori, relații externe va sprijini aplicat companiile care doresc să pătrundă pe piața locală sau să își extindă activitățile, oferind consultanță pentru identificarea resurselor necesare înspre implementarea proiectelor, cum ar fi forța de muncă disponibilă, furnizorii locali și serviciile disponibile pe piața locală.
De asemenea, compartimentul își propune să acorde asistență pentru accesarea schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor și a altor scheme de sprijin destinate dezvoltării afacerilor locale, inclusiv schemele de minimis. Acesta va oferi, totodată, consultanță pentru internaționalizarea firmelor din Deva, ajutându-le să se extindă pe piețele externe și să își crească competitivitatea. Optimizarea serviciilor oferite de către structura internă a Primăriei Municipiului Deva destinată mediului de afaceri este o prioritate a conducerii instituției, iar dialogul constant cu reprezentanții companiilor din localitate va fi unul permanent. Prin intermediul platformei Devabusiness.ro se va asigura o interacțiune eficientă și transparentă a administrației publice locale din Deva cu companii interesate.
Primarul municipiului Deva, domnul Lucian Ioan Rus, a declarat pentru cei prezenți următoarele: „Din punct de vedere al dezvoltării turismului, trebuie să ne concentrăm pe promovare, administrare și gestionarea eficientă a patrimoniului local. Este esențial să evaluăm ceea ce avem în prezent, să identificăm resursele și oportunitățile, dar și să valorificăm tot ce este deja disponibil. Turismul, fie că este vorba despre cel cultural, sportiv, de afaceri sau alte forme, poate deveni un pilon important al dezvoltării municipiului, însă pentru a reuși acest lucru într-o perioadă relativ scurtă de timp, este nevoie de coordonare și acțiune accelerată. În ceea ce privește segmentul antreprenorial, un aspect cheie este dezvoltarea învățământului dual, care ar putea conecta tinerii cu oportunitățile locale de muncă, contribuind la formarea unei forțe de muncă adaptate cerințelor economiei locale. Cred că este esențial ca tinerii să-și găsească aici, în Deva, oportunitățile necesare dezvoltării lor, fără a fi nevoiți să plece în alte locuri pentru a-și construi viitorul. Disponibilitatea forței de muncă este o problemă majoră, resimțită de toți cei prezenți aici, iar găsirea unei soluții pentru această provocare trebuie să fie o prioritate absolută. Pe lângă această direcție, ne propunem să colaborăm cu instituții de prestigiu, precum Academia de Studii Economice din București sau Universitatea Politehnica din București, pentru a aduce aici expertiza necesară dezvoltării unor programe educaționale relevante. Dacă reușim să transformăm Deva într-un oraș care atrage și pregătește forța de muncă necesară, putem asigura un viitor sustenabil. Dezvoltarea Devei necesită un efort colectiv. Trebuie să creăm un parteneriat solid între administrația locală și mediul de afaceri, bazat pe încredere, deschidere și colaborare. Un oraș prosper se construiește doar împreună, prin implicare și susținere reciprocă. În activitatea mea de primar, mi-am propus să lucrez îndeaproape cu antreprenorii pentru a transforma aceste viziuni în realitate. Avem nevoie de o energie puternică, de implicare decizională din partea tuturor, dar și de acțiuni concrete pentru a impulsiona dezvoltarea orașului”.
Compartimentul investitori, relații externe