Operatorii economici din Deva sunt invitați să transmită la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic sau la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în funcție de specificul situației, solicitarea lor și numărul de locuri pentru meseriile în care doresc să fie calificați elevii, pentru anul școlar 2019 – 2020.
Solicitarea pentru învăţământul dual se completează şi se transmite până la data de 23 noiembrie 2018 la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic pe adresa de mail vet@tvet.ro. Modelul pentru solicitarea pentru şcolarizarea în învăţământul dual se poate descărca de aici.
Solicitarea pentru învăţământul profesional se completează şi se transmite până la data de 23 noiembrie 2018 la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Modelul pentru solicitarea în învăţământul profesional se poate descărca de aici .
Pentru municipiul nostru, unitățile cu profil tehnologic sunt: Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” și Liceul Teoretic ,,Teglaș Gabor”.
Elevii din învăţământul dual beneficiază de susţinere financiară acordată de la bugetul de stat prin intermediul Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională”, prin care, fiecare elev primeşte suma de 200 lei, în condiţiile stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 951/2017 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional, inclusiv dual. Suplimentar, elevii primesc o bursă de la operatorul economic, cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice (Legea educaţiei naţionale, art. 25). Elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii. În cazul elevilor care frecventează învăţământul dual în altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu, decontarea cheltuielilor de transport şi facilităţile de cazare şi masă gratuite prevăzute anterior se acordă, conform prevederilor prezentei legi, indiferent de oferta de educaţie şi formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu. (Legea educaţiei naţionale, art. 12).
Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară acordată de la bugetul de stat prin intermediul Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională”, prin care, fiecare elev primeşte suma de 200 lei, în condiţiile stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 951/2017 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional, inclusiv dual. Elevii înscrişi în învăţământul profesional pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii. (Legea educaţiei naţionale, art. 12).
Cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Învăţământul dual și cel profesional se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani şi are o pondere semnificativă a pregătirii practice derulate la operatorul economic:
– în primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului;
– în al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice;
– în anul al treilea, aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice.
Pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii comasate de practică cu o durată totală de 24 săptămâni, 5 săptămâni în primul an, 9 săptămâni în anul doi şi 10 săptămâni în cel de-al treilea an.
Consultați aici toate informațiile suplimentare de care mai aveți nevoie.