Primarul Municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, a avut o întrevedere, marți, 09 aprilie 2019, cu o delegație de investitori francezi, însoțiți de reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Belfort Alsace (Franța) și ai Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu.

Pe lângă prezentările cordiale ale ambelor părți cu privire la potențialul lor economic și de dezvoltare, domnul Primar Nicolae-Florin Oancea a folosit acest prilej pentru a prezenta oamenilor de afaceri francezi istoricul celor două înfrățiri pe care municipiul Deva le are cu localități din Franța, respectiv orașul Arras și orașul Cherbourg-Octeville. Pentru a sublinia exemplele de colaborare bilaterală concrete ale Municipiului Deva cu Republica Franceză,  s-a mai amintit vizita recentă a E.S. doamna Ambasador Michèle Ramis la Deva, pentru a avea o întrevedere cu autoritățile locale și pentru a acorda oficial Colegiului Național „Decebalˮ distincția LabelFrancÉducation, recunoaștere atribuită instituțiilor de învățământ străine care contribuie la promovarea limbii și culturii franceze.

Delegația franceză a fost compusă din: Jean Luc Hambermacher, profesor la Universitatea din Franche-Comté și Președinte al Clusterului energetic La Vallée de L’énergie; Christian Arbez, director Camera de Comerț și Industrie din Belfort; Daniel Jakubzac,  președinte Business Club – zona urbană Nord Franche-Comté; Gokhan Subasi, Director de companie; Michel Manole Business Provider; Jimmy Rigoli Dezvoltator imobiliar; David Boulin, Director de Companie; Jean-Jacques Wagner UFC (Universitatea din Franche-Comté). Domeniile de activitate reprezentate de oaspeții francezi care au vizitat Primăria Municipiului Deva sunt cel al comerțului, industria auto, imobiliare, producție și distribuție de vinuri, cibersecuritate.

Prin vizita lor, investitorii francezi au dorit să ia contact direct cu mediul de afaceri local, efectuând vizite la companii cu capital francez din Deva. Totodată, au luat act de deschiderea Primăriei Municipiului Deva cu privire la tot ce înseamnă sprijinirea mediului de afaceri, fie el cel local sau potențialii investitori.

Una din principalele atribuții ale Camerei de Comerț și Industrie Belfort Alsace (Franța) și ai Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu este aceea de a acompania investitori francezi în vizitele lor internaționale de lucru, în vederea sprijinirii și lărgirii orizontului de stabilire a noi contacte și realizare de prospectare.

Departamentul Territoire de Belfort se aseamănă din multe privințe cu municipiul Deva și localitățile învecinate lui, lucru subliniat și pe parcursul întrevederii, acesta fiind o zonă preponderent cu activități industriale și comerț. Inclusiv numărul de agenți economici este unul similar cu cel din municipiul Deva, respectiv 4500.

Ca și punct de pornire al unor viitoare acțiuni de sprijinire a investitorilor cu capital francez din Deva, s-au trasat principiile de colaborare concrete între Serviciul investitori, relații externe din cadrul Primăriei Municipiului Deva și Clubulul Francofon de Afaceri din Sibiu, în vederea promovării și integrării celor aproximativ 20 de agenți economici din localitate ce dețin capital francez în comunitatea de business regională, pentru lărgirea orizontului activităților. Firmele cu capital francez din Deva au raportat o cifră de afaceri de aproximativ 10 milioane de Euro în anul 2017 si au un număr de aproximativ 400 de angajați. Deasemenea, în perioada următoare se vor face schimburi de contacte și cu Camera de Comerț și Industrie Belfort Alsace (Franța), totul în scopul promovării oportunităților de afaceri locale către investitorii străini. Clubulul Francofon de Afaceri din Sibiu reprezintă aproximativ 50 de companii din regiune, inclusiv din municipiul Deva.

Serviciul investitori, relații externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.