Una dintre cele mai vechi relații de înfrățire și colaborare bilaterală pe care le are municipiul Deva este aceea cu orașul Szigetvár din Ungaria. Începând cu anul 2001, pe parcursul celor 17 ani, între municipiul nostru și localitatea Szigetvár din Ungaria s-a creat o legătură strânsă, atât din punct de vedere administrativ, cât și din prisma relațiilor interumane. Aproape la fiecare eveniment important din viața celor două comunități, localitățile înfrățite au fost alături, prilej de a consolida schimburile de idei, proiectele comune și relațiile de prietenie.

Cu ocazia evenimentelor prilejuite de Serbărilor Devei, o delegație din orașul Szigetvár este prezentă în Deva și a fost întâmpinată oficial la Primăria Municipiului Deva, sâmbătă – 02 iunie 2018, de către primarul municipiului, domnul Nicolae-Florin Oancea. Partea ungară a fost reprezentată de către doamna Dr. Vass Péterné – Reprezentant municipal – Membru al Consiliului de Administrație Szigetvár și domnul Maretics József – Membru al Consiliului de Administrație Szigetvár.

Întâlnirea oficială a depășit bariera protocolară și s-a desfășurat într-o atmosferă prietenească. S-a punctat, în primul rând, dorința comună a celor două comunități de a revigora și activa relațiile bilaterale existente, atât între partea românească și ungară, cât și pe plan individual, fiecare administrație în parte.

Un alt subiect de discuție a fost situația Aqualand-ului din Deva, în comparație cu Băile Termale din Szigetvár. La fel ca și Aqualand Deva, Aqualand-ul Termal din Szigetvár a fost realizat tot printr-o investiție a municipalității, însă este administrat de către o societate privată. Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, a subliniat proiectele Primăriei Municipiului Deva pentru a extinde în viitor complexul acvatic de la poalele cetății și de a refuncționaliza întreaga zonă prin crearea unui complex turistic de agrement. Bikal Renaissance Theme Park este o investiție privată din zona localității Szigetvár, realizată pe o suprafață de 7,5 hectare, fiind primul parc cu tematică istorică din Ungaria. Proprietarul acestui Parc Tematic a vizitat deja Deva și arealul Cetății Devei, fiind dispus să pună la dispoziția municipalității toată experiența și cunoștințele sale pentru realizarea unui astfel de proiect de succes în Deva.

De-a lungul întrevederii, s-a mai discutat, deasemenea, despre realizarea de proiecte în comun și la nivel cultural, dintre care cel mai important ar fi organizarea unui eveniment cultural la Deva care să pună în scenă spectacolul de opera rock “Zrinyi 1566”, în regia lui Moravetz Levente. O parte a acestui spectacol a fost deja prezentată anul trecut, la Castelul Huniazilor din Hunedoara, cu ocazia festivalului “Hunedoara lirică”

Szigetvár este un orășel din Ungaria cu aproximativ 12.000 de locuitori, situat la 30 de kilometri de orașul Pecs. Înfrățirea municipiului Deva cu orașul Szigetvár are ca scop o mai bună cunoaștere reciprocă, precum și întărierea realațiilor de prietenie între poporul maghiar și cel român.

Serviciul investitori, relații externe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.