Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 25 februarie a.c., Procedura de implementare a Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ”Start-up Nation – ROMANIA”.

Față de edițiile precedente ale Programului apar unele noutăți, dintre care punctăm următoarele:

  1. Numărul locurilor de muncă nou-create nu se mai punctează la evaluare și nu constituie motiv de departajare la punctaje egale. Criteriul acesta a rămas drept una din condițiie de intrare și de diferențiere a nivelului maximum de grant acordat, după cum urmează:
    1. Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, Alocaţia Financiară Nerambursabilă(AFN) este de maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului
    2. Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului, Alocaţia Financiară Nerambursabilă(AFN) este de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
  1. Aportul propriu este considerat drept criteriu de punctaj, respectiv valorile de 5%, 10% sau 15%. Cine asigură 15% are punctajul maxim la acest criteriu.
  2. Antreprenorii a căror activitate (conform cifrei de afaceri totală din situația ONRC) a generat valori de peste 1% din producție și industrii creative sunt de asemenea favorizați la punctaj.
  3. Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate acestora se punctează diferențiat în grila de evaluare.
  4. Sunt punctate firmele ce au măcar un asociat care a urmat cursuri de calificare (curs, modul în cadrul unei facultăți, etc) în antreprenoriat și în competențe digitale.

Măsura  se desfășoară pe parcursul a două perioade succesive:

  1. perioadă de implementare de maximum 12 luni, calculate de la data intrării în vigoare a contractului de finanțare până la depunerea cererii de rambursare/plată, dar nu mai târziu de data de 15.09.2023;
  2. Perioada de 3 ani de monitorizare, începând cu anul următor acordării grantului.

Cele două perioade succesive de implementare și monitorizare alcătuiesc împreună termenul contractual în care se desfășoară acordul de finanțare.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării la adresa de e-mail: dezbateri_publice@mat.gov.ro.

Materialele supuse consultării publice de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pot fi accesate aici.

Serviciul investitori, relații externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.