Prima etapă a procesului de înfrățire dintre Municipiul Deva și sectorul Buiucani (municipiul Chișinău din Republica Moldova) a fost parcursă astăzi, 28 decembrie 2021, prin aprobarea în ședința ordinară a Consiliul Local al municipiului Deva a Acordului de Cooperare între cele două localități.

Documentul aprobat astăzi urmează să fie validat și de către Pretura sectorului Buiucani, după care va fi semnat și va intra în vigoare, pentru a sta la baza viitoarelor acțiuni și proiecte comune ale celor două comunități. Părțile vor dezvolta relații de colaborare  în domenii precum economie și dezvoltare locală; cultură și turism; infrastructură educațională și infrastructură urbană; protecția mediului, atragerea de fonduri și administrație publică locală.

Despre Buiucani

Sectorul Buiucani este unul din cele 5 sectoare al municipiului Chişinău. A fost instituit cu denumirea actuală în anul 1991. Denumirea sectorului Buiucani provine de la fostul sat Buiucani, întemeiat cu peste 500 ani în urmă, pentru prima dată fiind atestat documentar într-un act din 20 august 1608. În 1774 satul Buiucani număra 52 de gospodării, faţă de 162 existente în târgul Chişinău. Pe parcurs, în perioada 1950-1960, localitatea Buiucani a fost înregistrată în hotarele oraşului Chişinău.

În prezent, sectorul Buiucani se întinde pe o suprafață de 134 km pătrați și are o populație de circa 160.000 de locuitori, în componență fiind incluse și 5 unități administrativ-teritoriale autonome: orașele Durlești și Vatra, comunele Trușeni și Ghidighici, precum și satul Condrița.

Amplasat în mare parte în zona centrală a Chișinăului, sectorul Buiucani dispune de numeroase monumente, este un notoriu centru de cultură și istorie, cu teatre, muzee și instituții de învătământ de toate gradele. În sector se află cele mai importante instituții statale și majoritatea sediilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova. Numărând peste 10.000 de agenți economici, sectorul Buiucani are un însemnat potențial economic pentru municipiul Chișinău si pentru Republica Moldova. Aici se produc televizoare, tractoare, mobilă pentru uz intern și export, încălțăminte, vinuri, dulciuri, un spectru larg de alte mărfuri de larg consum. Parcurile, zonele de agrement și divertisment, dendrariul, observatorul astronomic, cele câteva librării și biblioteci de referință conferă de asemenea un specific aparte sectorului.

Municipiul Deva mai este înfrățit cu localitățile Arras – Franţa (1998). Yangcheng – China (1998), Szigetvar – Ungaria (2001) și Cherbourg – Octeville – Franţa (2004).

Serviciul investitori, relații externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.