ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Vest 2021-2027, lansează în consultare publică versiunea draft a primului Ghid de finanțare pentru mediul de afaceri.

Apelul de proiecte este adresat microîntreprinderilor (0-9 angajați) cu sediul social în Regiunea Vest și locația de implementare a proiectului în mediul urban sau în stațiunile turistice atestate din Regiunea Vest.

Valoarea finanțării nerambursabile acordate este 30.000 – 200.000 euro, astfel:

 • 30.000- 200.000 EUR pentru microîntreprinderile care au obținut venituri aferente clasei CAEN pentru care solicită finanțare mai mari sau egale cu 30% din cifra de afaceri înregistrată în anul 2022.
 • 30.000- 60.000 EUR pentru microîntreprinderile care au obținut venituri aferente clasei CAEN pentru care solicită finanțare mai mici de 30% din cifra de afaceri înregistrată în anul 2022.

Antreprenorii trebuie să participe și ei cu aport propriu la cheltuielile eligibile, iar valoarea minimă a cofinanțării diferă în funcție de județul în care fac investiția:

 • Timiș – 24% din valoarea totală eligibilă a investiției.
 • Arad – 17%.
 • Hunedoara – 10%.
 • Caraș-Severin – 10%.

Cheltuielile eligibile aferente liniei de finanțare includ:

 • Construirea/modernizarea/extinderea spațiilor de producție, de tip construcție industrială, inclusiv asigurarea utilităților generale aferente, respectiv alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI;
 • Achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică;
 • Achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile, alternative de energie, în cazul în care acestea sunt destinate strict utilizării pentru investiția finanțată;
 • Investiții în active necorporale: procese manageriale, de producție, programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale: brevete, licențe, mărci comerciale, inclusiv elemente care conduc la digitalizarea microîntreprinderii;
 • Activități dedicate extinderii piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, prin participarea solicitantului de finanțare, la nivel național și/sau extern, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziții, în calitate de expozant;
 • Activități din domeniul economiei circulare.

Extras Anunț ADR VEST:

Microîntreprinderile pot accesa finanțare nerambursabilă de până la 200.000 euro pentru:

 • Investiții în spații de producție de tip construcție industrială;
 • Dotare cu active corporale (ex. echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier) și active necorporale;
 • Extinderea piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, precum și participarea la principalele canale și platforme de internaționalizare;
 • Activități care respectă principiul economiei circulare.

Prin intermediul acestui apel de proiecte se urmărește creșterea competitivității și a capacității de producție a microîntreprinderilor din Regiunea Vest. În acest scop, prin PR Vest, au fost alocate 20 de milioane euro.

Având în vedere diferențele între cele 4 județe din Regiunea Vest din punct de vedere a dezvoltării, procentul contribuției proprii diferă în funcție de județul în care se implementează proiectul. Astfel, în cazul proiectelor implementate în județul Timiș, contribuția microîntreprinderilor este de 24% din valoarea totală eligibilă a investiției, de 17% în cazul celor implementate în județul Arad și de 10% în cazul proiectelor implementate în județele Hunedoara și Caraș-Severin.

Ghidul solicitantului de finanțare, împreună cu grila de evaluare, lista codurilor CAEN eligibile, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile, modelul planului de afaceri, precum și macheta financiară pot fi consultate aici.

Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul ADR Vest, din 29.12.2022 și până în data de 29.01.2023 (ora 12:00).

Ne dorim ca apelurile de proiecte aferente PR Vest 2021-2027 să răspundă cât mai eficient nevoilor mediului de afaceri din Regiunea Vest.

De aceea, vă invităm să parcurgeți cu atenție Ghidul și anexele lansate în consultare publică și să ne transmiteți observații și propuneri justificate la adresa de e-mail: consultare@adrvest.ro.

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să contactați Biroul de HelpDesk din cadrul ADR Vest: telefon/ fax: 0256-491.923, e-mail: helpdesk@adrvest.ro.

Vă aducem la cunoștință faptul că apelul de proiecte dedicat microîntreprinderilor este doar prima finanțare lansată pentru antreprenorii din Regiunea Vest.

Peste 236 de milioane euro sunt alocate prin PR Vest pentru creșterea capacitații de cercetare și inovare, acompetitivității, productivității și digitalizării IMM-urilor, dar și pentru dezvoltarea de competențe antreprenoriale, digitale, tehnice, creative, ecologice.

***

Programul Regional Vest 2021-2027 este principalul instrument de finanțare din fonduri europene care sprijină competitivitatea, creșterea economică, îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea durabilă a Regiunii Vest.

Mai multe informații despre program, inclusiv Calendarul apelurilor de proiecte care urmează să fie lansate în perioada următoare, se regăsesc pe site-ul ADR Vest, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.