Turismul de tip incoming este ramura turismului național care se ocupă de aducerea turiștilor străini în țară, prin organizarea și vânzarea de pachete turistice în România pentru turiștii străini. Pentru susţinerea operatorilor din turism care au adust turiști străini în România, în vederea dezvoltării activităţii de incoming, Ministerul Antreprenoriatului și Turismul a instituit o schemă de ajutor de minimis denumită „Susținerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea Turismului de Incoming în România”

Guvernul va deconta parțial, de la bugetul de stat, cheltuielile agențiilor de turism care au organizat sejururi în țara noastră pentru vizitatorii străini, cu o durată de cel puțin 4 nopți, anunță Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Înscrierile pentru schema de minimis încep din 1 ianuarie 2023. Formularul de înscriere se poate accesa aici.

Concret, schema se aplică ajutoarelor acordate întreprinderilor organizatoare de activități de incoming, licențiate conform Hotărârii nr. 1267/2010, privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare. Pot beneficia de măsurile de ajutor de minimis întreprinderile care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:

 1. sunt înregistrate conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 2. sunt licențiate ca și agenție de turism organizatoare;
 3. au capital social integral privat.
 4. vor putea beneficia de sprijin agențiile de turism organizatoare, care au avut activitate de incoming în anul calendaristic anterior mai mare de 200 de turiști 

Sumele care se vor aloca agențiilor eligibile sunt următoarele:

 •     40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România;
 •      Suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadrul aceluiași sejur sau circuit turistic.

Procedura de depunere va avea în vedere și evaluare se va face conform următoarelor:

  • pentru cei cu activitate în anul 2022, trimestrial după cum urmează: pentru trimestrul III, până la data de 1 noiembrie 2022, iar pentru trimestrul IV, până la data de 1 februarie 2023, după ce se va verifica activitatea de incoming pe care întreprinderea demonstrează că a avut-o în anul 2021.
  • pentru cei cu activitate în anul 2023, trimestrial după cum urmează: pentru trimestrul l, până la data de 1 mai 2023, iar pentru trimestrul II, până la data de 1 august 2023, pentru trimestrul III până la data de 1 noiembrie 2023, pentru trimestrul IV, până la data de 1 februarie 2024, după ce se va verifica activitatea de incoming pe care întreprinderea demonstrează că a avut-o în anul 2022.
  • se vor lua în considerare doar turiștii ale căror sejururi sau circuite sunt finalizate în cursul fiecărui trimestru.

Prezenta schemă de minimis se aplică de la data adoptării până la 31.12.2023, în conformitate cu durata de valabilitate a Regulamentului UE nr.1407/2013, cu posibilitatea efectuării plăților până la data de 30 iunie 2024. Valabilitatea schemei de minimis se va putea prelungi și după 31.12.2023, sub condiția prelungirii Regulamentului UE nr. 1407/2013 și cu punerea în concordanță a prevederilor schemei.

Regulamentul complet al scemei se poate accesa aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.